ajatteluntaitoja 5-6-Ateljeessa


Tarkkaan katsominen

Meillä on ollut parina viime keskiviikkona Ateljee-tunneilla aiheena tarkkaan katsominen. Käytämme eri strategioita tarkkaan katsomisen harjoittelussa. Erilaisia strategioita ovat esimerkiksi: katson järjestelmällisesti, katson monipuolisesti, huomaan erot. Ateljee-tunneilla on erilaisia tehtäviä joiden ratkomiseen tarvitaan tarkkaan katsomista. Tarkkaan katsomisen taitoa tarvitaan monessa tilanteessa. Tarkkaan katsomisessa pitää tulkita kuvaa. Sitä pitää katsoa ajatuksella.

Tykkäämme tarkkaan katsomisessa monipuolisista tavoista harjoitella. Olemme tarkkaan katsomista harjoitellessa pelanneet muistipeliä, leikkineet Kim-leikkiä, sekä ratkoneet pulmia tarkkaan katsomisen avulla. 












 16.11.2016 Anna, Lotte ja Anni Muijalan koulusta









11.11.2016

Oppimisen ilo unohtuu helposti arjen keskellä, luennoi dosentti Arto O. Salonen Valtakunnallisilla Koulukirjastopäivillä Kirkkonummen Majvikissa 31.10.  Hän puhui ilon puolesta, ilon joka puhuttelee, motivoi ja vie mukanaan ja jonka käsikynkässä tapahtuu oppimista huomaamatta, ihan  itsellään. Ilo saa elämän maistumaan!




 Siksikin olemme oikeilla jäljillä Ateljeemme kanssa, sillä
Ateljee, It´s so FUN!

Laura








10.11.2016

Eläköön Ateljee, eläköön Talon taidot:)

Tänään olin niin iloinen fiksujen viitosluokkalaistemme puolesta, kun he spontaanisti tiivistelmää Egypti-projektiin  tehdessään ottivat käyttöönsä erilaisia luetun ymmärtämisen strategioita. Artturi pohti tekevänsä tiivistelmän niin, että lukee  kirjastaan yhden kappaleen kerrallaan, pysähtyy, kertoo mitä luki ja kirjaa tekstiksi omin sanoin. Ria kertoi keräävänsä  ensin tukisanalistan ja sitten kirjoittavansa tiivistelmän sen pohjalta. Aaro oli kerännyt tiivistelmänsä pohjaksi mietekartan.

Ihanaa huomata, että opetus tuottaa tulosta, että teoriassa opittua aletaan soveltaa käytäntöön.

Laura



4.11.2016

Pikakoulutusta makaronilaatikon kera

Istuimme viitos-kuutosten tiimin aikuiset  lounastamassa  kokoushuoneessa koulumme Digi-Loikkasen alias TVT-vastaava Saaran kanssa. Saara opasti meidät käyttämään wilmasta löytyvää jatkuvan arvioinnin alustaa, jonka koulumme on luonut yhdessä  StarSoftin kanssa. Arviointialusta soveltuu niin  Ateljee-työmalliin kuin kaikkeen muuhunkin jatkuvan arvioinnin kirjaamiseen.  Ensi viikolla otamme alustan testikäyttöön tunneillamme ja pääsemme tekemään ja dokumentoimaan jatkuvaa arviointia ilman lippuja, lappuja ja säilytysongelmia:)

Laura



14.10.2016



Tänä syksynä olemme opiskelleet matematiikkaa olympiahengessä ja oppilaat ovat saaneet valita oman lajinsa matikkaolympialaisten parissa. Keksimme alkusyksystä oppilaiden kanssa lajit yhdessä. Alla olevissa kuvissa oppilaat ratkovat paripähkinöitä, laskevat porukalla matikkadiplomia ja pelaavat ongelmanratkaisupelejä. Intoa riittää toisinaan niin paljon, että välitunnista pitää erikseen muistutella! :)

     





Maija










4.10.2016
Tänään lähdettiin luokassa vertailemaan tekstilajeja. Ohessa kooste tunnin kulusta.











21.9.2016


Oppimaan oppimisen taidot ja niiden opettamisen linkittäminen kaikkien oppiaineiden opetukseen Ateljee-menetelmällä! Siinä meille tehtäväpakettia kerrakseen. Tiedon keruu, tiedon käsittely, tiedon tuottaminen pitävät kaikki sisällään erilaisia oppimaanoppimisen taitoja. 

Miten rytmittää lukuvuosi eri taitojen opetukselle. Mitä taitoja opettaa minkäkin oppiaineen tunneilla? Miten ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia oppimaanoppimisen taitoja? 

Luokkamme viitosten ollessa ekaluokkalaisia, pidimme kerran viikossa kiertokoulutuntia, jossa harjoittelimme joitain oppimaanoppimisen ja ajattelun taitoja. Onkohan jotain muistijälkiä opetuksesta vielä jäljellä? Aloitetaankohan työ vallan alusta?

Paljon kysymyksiä, etsitään siis  kysymyksiin vastuksia...














20.9.2016

Terveisiä Muumilaaksosta!

Ensimmäisen kerran opettajana tein sellaisen tempun, että annoin jokaiselle luokkamme oppilaalle saman kirjan luettavaksi, Janssonin Muumipapan urotyöt. Perustelin valintani sillä, että saman kirjan avulla pystymme parhaiten mallittamaan kuutosille ja palauttamaan mieliin viitosIlle TALOn taidot sekä niihin liittyviä lukemisen strategioita. Lisäksi tulemme lukukauden aikana kirjoittamaan omat elämäkerrat, joten Muumipapan urotyöt toimivat myös mallina omaelämäkerrasta.

Vajaan kolme viikon aikana TALO tuli kaikille tutuksi ja oppilaat pääsivät käyttämään kahdeksaa erilaista lukemisen strategiaa. Kirjakerhotapaamisissa käytiin hienoa kirjallista keskustelua, oltiin vuorovaikutuksessa tekstin sekä toisten ryhmäläisten kanssa.

Ja kirja, se oli lapsille positiivinen yllätys! "Mä aion lukea muitakin Muumeja..."

Iltapäivän vesoa ja siihen liittyvää Ateljee-toiminnan kehittämistä odotellen,
Laura




KIRJAKERHO

Ensimmäinen kirjakerhomme alkoi 30.8 ja loppui 16.9. Kirjakerhossa luettiin Tove Janssonin kirjaa nimeltä Muumipapan urotyöt.
Sen sisällä teimme kahdeksan eri tehtävää, jotka liittyvät lukemisen strategioihin.
Ensimmäisen tehtävän tavoite oli luen ymmärtäen, srategiana oli pysähdyn, kerron mitä luin, siitä tehtiin tiivistelmä annetulle tehtäväpohjalle.
Seuraava tavoite oli avaran sanavarastoa ja loput tehtävät olivat samankaltaisia.
Vielä muutamia kuvia......

Ria, Martti ja Sauli








Saippuakuplia ja liian pieniä kenkiä

Minusta ateliee työskentely on hauskaa! Minä itse olen hiukan hidas oppimaan esimerkiksi matikkaa, mutta atelieen avulla olen oppinut aika nopsaa.Meidän äidinkielen opetteja Laura auttaa meitä valitsemaan kenkien avulla kirjoja  esimerkki on että liian iso kenkä on liian iso kirja .Tunnit aina aloitetaan istumalla piirissä lattialla ,matolla tai penkillä. Aamulla kun tullaan kouluun istumme Aamupiiriin jossa opettajat kertovat päivän ohjelman. Äidinkielentunnit aloitetaan piirissä jossa opettajamme kertoo uuden oppittavan asian. Matikan tunnit myös aloitetaan piirissä, siinä oppetteja opetaa uuden asian ja sitten saa lähteä tekemään tehtäviä.
















-Pinja-


ATELJEE TUNNIT 2-5 LK
Jos minulta kysytään mitä ateljee on niin vastaan
Että se on opetus tyyli jota minunkin opettajat käyttää.
Minun mielestä se on ihan pätevä opetus tyyli.
Ateljee tunneilla on kuuntelu taidon kehitys onnistunut jotenkin. 
Ateljee opetus tapahtuu piirissä tai omalla paikalla lukemassa itsenäistä lukemista.

-Artturi-

8.9.2016

Tervehdys Muijalan koulun viitos-kuutosesta!

Meitä on luokassa monta ja meitä on moneksi: 40 lasta sekä neljä aikuista, kaksi luokanopettajaa, koulunkäyntiavustaja sekä erityisopettaja, ryhmää ohjastamassa.

Nykyiset 33 viidesluokkalaista ovat ensimmäiset ateljeekoekaniinit koulussamme. Heidän aloittaessaan toista kouluvuottaan,  lähdimme testaamaan ja harjoittelemaan Amerikan ihmettä, Café Five:a silloisen erityisopettajamme ja nykyisen rehtorimme opastuksella. Nimesimme uuden tavan opettaa ja rakentaa oppitunti "Ateljeeksi". Koska Ateljee-työskentely on ollut mieluista niin lapsille kuin aikuisillekin, ja koska sen avulla olemme saaneet hyviä oppimistuloksia, on Ateljeeta työtapana haluttu pitää yllä myös oppilaiden kasvaessa ja opsin sisältöjen muuttuessa.

Jo kevyesti viime lukuvuonna ja vahvemmin tänä vuonna, tulemme nivomaan Ateljee-työskentelyyn järjestelmällisen ajattelun taitojen harjaannuttamisen. Ateljee-toiminta kehittyy ja laajenee näin myös reaaliaineiden puolelle.

Tänä syksynä osaksi luokkaamme tulivat seitsemän "ateljeettomasti" koulunsa tähän asti käynyttä oppilasta. Työmaata riittää, kun opastamme heille uuden menetelmän salat. Emmeköhän me kuitenkin saa heidät sisäänajettua uuteen tapaan oppia ja opiskella samalla, kun viitosten kanssa kertaamme kaiken oleellisen. Ja pian hekin jo hoksaavat:

Ateljee, It´s So Fun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti